Završen EU projekt “Biciklističke rute uz Dravu”

Uz LAG Marinianis iz IPARD-a ostvareno 1.800.000 kuna
27. listopada 2014.
Sastanak predstavnika županijskih LAG-ova
19. prosinca 2014.
Uz LAG Marinianis iz IPARD-a ostvareno 1.800.000 kuna
27. listopada 2014.
Sastanak predstavnika županijskih LAG-ova
19. prosinca 2014.

Završna-konferencija-u-Sopju-5U četvrtak 27.11.2014. održana je završna konferencija projekta „Razvoj biciklističkih ruta u svrhu promocije biciklističkog turizma na području Somogy županije i Virovitičko-podravske županije“ u Društvenom domu u Sopju.

Projekt su tijekom 20 mjeseci proveli Mađarske vode – Vodno ravnateljstvo Južnog Podunavlja u suradnji s projektnim partnerima RA VIDRA VPŽ i Hrvatske vode – Osijek. Cilj projekta je jačanje prijateljskih odnosa hrvatskih i mađarskih građana, poticanje bavljenja biciklizmom u cilju promocije zdravijeg načina života i očuvanja prirodnih vrijednosti. Drugi cilj je povezati granično područje Hrvatske i Mađarske u mrežu međunarodnih biciklističkih putova i time povećati broj turista. Dugoročan cilj projekta je smanjenje ekološkog zagađivanja uz smanjenu uporabu motornih vozila.

Pred 40-tak sudionika iz Mađarske i naše županije projekt su predstavili gosp. Laszlo Balatonyi ispred Mađarskih voda južnog Zadunavlja (Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság), Marko Blagus ispred Hrvatskih voda – Osijek i Tomislav Petric v.d. ravnatelj RA VIDRA koji je i vodio konferenciju. Skup su pozdravili domaćini načelnik Sopja, Josip Granjaš i župan Virovitičko – podravske županije, Tomislav Tolušić.

Završna-konferencija-u-Sopju-22U okviru projekta izgrađen je i asfaltiran kruna nasipa na nasipu uz rijeku Dravu u dužini 5.736 m po kojoj ide biciklistička staza između mjesta Szentborbas i Totujfalu. Na ovom potezu izgrađena su i dva odmorišta radi osiguranja udobnog boravka za bicikliste i turiste. Na hrvatskoj strani asfaltirane su krune nasipa za biciklističke staze između Vrbovke i Terezinog Polja (16.555 m), Sopja i Noskovaca (8.286 m) i 3.250 m na nasipu Županijskog kanala kod Kapinaca (još nije asfaltiran).

Na ovoj trasi ugrađena su 303 znaka signalizacije (putokazne ploče i ploče potvrde smjera) i predviđena izgradnja 3 odmorišta. Ukupni iznos projekta iznosi 1.634.192,06 Eura, od kojih je za Mađarske vode južnog Zadunavlja predviđeno 754.058,00 Eura, dok je za područje Virovitičko-podravske županije predviđen iznos od 880.134,06 eura.

Prije početka konferencije sudionici su posjetili dio biciklističke trase između Sopja i Noskovaca i provezli se brodom po rijeci Dravi. Članovi Biciklističkog kluba Slatina i sopjanske učenice OŠ „Davorin Trstenjak“ Čađavica demonstrirali su vožnju biciklom novom stazom po nasipu, a nove bicikle dobile su škola u Sopju i sudionice vožnje Ivana Rastija i Dora Kokorić. (www.radioslatina.hr)