LAG Marinianis “Priče sa sela”: “Od jezgre do hladovine” – OPG Venus

Konačna rang lista za 4. LAG natječaj za tip operacije 3.1.1. „Poboljšanje društvene infrastrukture i proširenje lokalnih temeljnih usluga” (ref. br. 3.1.1. – 2023/01)
19. prosinca 2023.
Konačna rang lista za 4. LAG natječaj za tip operacije 3.1.1. „Poboljšanje društvene infrastrukture i proširenje lokalnih temeljnih usluga” (ref. br. 3.1.1. – 2023/01)
19. prosinca 2023.

Na području Slatine i okolice djeluje velik broj obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava koji se bave uzgojem i proizvodnjom kultura i proizvoda koji uspijevaju na našem području. S Lokalnom akcijskim grupom Marinianis ostvaruju iznimnu suradnju koja unapređuje njihovu djelatnost. Zahvaljujući LAG-u Marinianis imamo priliku upoznati te ljude, obitelji, njihovu djelatnost i pročitati njihove priče.

Nekada je svaka kuća s dvorištem imala posađen orah. To gordo i razgranato drvo je pružalo ljeti najbolju i najraskošniju hladovinu, a njegovi plodovi su neizostavni sastojak gotovo svih naših kolača. I samo stablo oraha se smatra jednim od najplemenitijih sirovina za izradu pokućstva i namještaja. Znamo da je naš kraj idealno podneblje za uspijevanje oraha, ali ga na žalost možemo vidjeti sve rjeđe i manje. Dvorišta današnjih kuća su okićena tendama, pergolama i modernim nadstrešnicama koje su lijepe, ali ne mogu dati onaj prirodni hlad kroz koji se provlači dašak povjetarca kao što je pod krošnjom oraha.

Kada je Ivan Venus 2019. godine odlučio posaditi prvi hektar oraha, razmišljao je upravo o tome da je na našem području oraha sve manje, a plod je izrazito tražen.
Sa suprugom Majom, koja mu je podrška u svemu, odvažio se i posadio prve sadnice.

– Prve godine (2019.) sam posadio prvi hektar, a 2020. godine drugi, tako da imam 2 hektara oraha, 1 hektar livade i 0,60 hektara oranice na kojoj sadimo grah. Sjećam se kada smo Maja i ja bacili dogovor i otišli u Staro Petrovo Selo kupiti prve sadnice. Da mi je netko tada rekao da ću danas imati 248 sadnica oraha, ne bih mu vjerovao – započinje Ivan svoju priču i objašnjava kako su posadili sorte Franquette, Novosadski i Champion, a 10 % na svakom hektaru su posadili i Chandler koji ima svrhu oprašivača.

Svi mi mislimo da oko oraha nema puno posla, posadiš ga i ako se primi to je to.

– Ako hoćete da vam orasi dobro napreduju, morate ih redovno okopavati i to tijekom cijele godine, osim zimi kad je slabija vegetacija – uključuje se Maja i ističe kako joj je najteže bilo ljeti kad se vrati s godišnjeg odmora i vidi sadnice koje su zarasle u travu. Nema druge nego uzeti motiku i dotjerati sve u red jer nema načina da se drukčije riješi trava i korov koji usporavaju napredovanje sadnice. Osim redovnog tretiranja zbog raznoraznih nametnika mora se razmišljati i o dovoljnoj vlažnosti tla i Ivan ističe kako će u narednim godinama morati ozbiljno razmišljati o sustavu navodnjavanja.

– Znate da svakoj sadnici treba određeni period da počne rađati prve plodove, a tako je i s orahom. Iznenadio sam se kada sam nakon dvije godine uočio prve plodove i bio sam sretan. No svatko tko se ovim bavi zna da se ti prvi plodovi moraju sa sadnice odmah odstranjivati jer usporavaju razvoj stabla. Sve hranjive tvari koje sadnica crpi iz tla odlaze u plod, zato se prvi plodovi odstranjuju – znalački objašnjava Ivan te napominje da je mjera koju je ostvario za kupovinu polovnog traktora uveliko olakšala cijelu priču oko zemlje.

– Maja i ja smo sve uložili u sadnice, tako da tada ne bih mogao osigurati sva sredstva za kupovinu traktora. Kada imaš sredstvo za rad tek tada vidiš koliko je lakše obavljati posao – nastavlja Ivan, a Maja kroz šalu nadodaje kako bi bilo dobro da imaju i nekakvo sredstvo i stroj za kopanje.

Maja i Ivan imaju i trogodišnjeg sina Lovru koji je s vremena na vrijeme veselo ometao našu priču i tražio svoj trenutak pažnje.

Kada sam ih pitala za planove u budućnosti, oboje su mi u glas rekli da trenutnih planova nemaju, već samo da uspiju održati ovo što su započeli. Da grade svoju priču oko oraha i isto tako svoju obitelj. Budući da su oboje zaposleni, a i Lovro traži svoje vrijeme, teško je bilo što unaprijed planirati. No kada Lovro naraste, tko zna?

Želimo da im obitelj raste i stasa kao i stabla njihovih oraha. Da dozru krupni zdravi plodovi njihovog truda i rada i da uživaju u raskošnoj hladovini svojih oraha.

(Tekst i foto: Ratka Turk, Izvor: LAG Marinianis, sponzorirana objava)